Waarom krekels eten?
"Waarom krekels?" kan je jezelf afvragen. "Waarom niet?" lijkt een betere vraag. Het zou zonde zijn om deze overvloed aan natuurlijke antioxidanten, eiwitten, vezels, vitamine B12, ijzer en zink te moeten missen.
Een verbeterde hersen- en darmfunctie terwijl je ook je botgezondheid verbetert en vermoeidheid vermindert? Daar zijn we niet tegen. Van krekels is bewezen dat ze dubbel zoveel eiwitten bevatten als rundvlees, terwijl ze daarnaast ook 7 keer meer vitamine B12 bevatten dan zalm, minus alle microplastics die in onze oceanen ronddrijven natuurlijk.
Momenteel eten zo'n 2 miljard mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dagelijks insecten. Ze worden al eeuwen geconsumeerd en zijn een cruciaal onderdeel geworden van veel diëten over de hele wereld. Op al die plaatsen worden ze als een absolute delicatesse beschouwd, en terecht!
Het is tijd om krekels écht te waarderen en te genieten van al hun verbazingwekkende voordelen.
Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn aanwezig in elke cel in je spieren, botten, hersenen, huid, haar en nagels. Gelukkig barsten krekels letterlijk van de proteïne!
Het is echter niet alleen de hoeveelheid proteïne die een verschil maakt voor onze gezondheid, maar eerder de kwaliteit ervan. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Van de 20 aminozuren zijn er 9 essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet kan produceren en dus via voedsel moet worden onderhouden.
Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat dierlijk voedsel een goede bron is van complete eiwitten, terwijl plantaardig voedsel (granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden) vaak één of meer essentiële aminozuren missen. Het lijkt er ook op dat dierlijke eiwitten het spieropbouwproces efficiënter in gang zetten.
"Wat heeft dit met insecten te maken?" vraag je je af? Krekels bevatten alle 9 essentiële aminozuren en hebben een eiwitgehalte dat twee keer zo hoog is als dat van rundvlees, gecombineerd met een milieu-impact die vergelijkbaar is met plantaardige eiwitten. Het beste van twee werelden, zou je kunnen zeggen. Zelfs binnen het insectenrijk zijn krekels de ster van de show met 63% puur compleet eiwit, vergeleken met 46% voor meelwormen en 20% voor sprinkhanen.
Vitamine B12
Denk je er wel eens over na hoe geweldig het is als je hersenen en zenuwstelsel goed functioneren? Welnu, vitamine B12 speelt daarin een cruciale rol. Diezelfde vitamine is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen, die zuurstof naar alle verschillende delen van ons lichaam transporteren. Daarnaast helpt vitamine B12 bij het maken en reguleren van ons DNA. Een gezonde dosis vitamine B12 zorgt niet alleen voor een beter energieniveau en een betere spijsvertering, maar heeft ook een positieve impact op je humeur. Maar... plotwending: ons lichaam maakt zelf geen vitamine B12 aan.
Geen zorgen: krekels zijn B12-krachtpatsers!
Een gezonde dosis vitamine B12 krijgen is heel belangrijk, vooral als je probeert jouw vleesconsumptie te verminderen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine B12, tenzij kunstmatig toegevoegd.
Zoveel meer
En alsof dat nog niet genoeg was, zorgen krekels ervoor dat je jouw voorraad Omega3, ijzer, mangaan, zink, fosfor, ... op peil houdt. De lijst gaat maar door.
In onderstaande tabel kun je zien hoeveel % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid je binnenkrijgt per eetlepel van 15 g krekelpoeder.