Wij zijn helemaal voor duurzaamheid

Het eten van krekels klinkt misschien een beetje raar, maar wij geloven dat krekels een heel erg slimme eiwitbron zijn. Door heerlijke en biologische producten op basis van krekels te maken, willen we bijdragen aan een duurzamere samenleving: een samenleving waarin jezelf verwennen ook goed is voor de planeet en voor je gezondheid.

why-organic

Waarom biologisch?

We've been asked this question often. Deze vraag is ons vaak gesteld. In tijden waarin bijna elk merk 'duurzaamheid' aan hun product-USP's probeert toe te voegen is het niet altijd duidelijk wat de echte voordelen van bio zijn, naast dat mooie groene blaadje op je verpakking.

Hier is het korte antwoord:

- Het is beter voor de planeet.
- Het heeft de hoogste normen voor dierenwelzijn.
- Het is beter voor de dieren.
- Het is beter voor de mens.

Biologische landbouw is ontworpen om de natuur te respecteren en de gezondheid van bodem, water en lucht te verbeteren. Geen pesticiden, geen kunstmest, geen antibiotica. Bovendien speelt het een cruciale rol om ons voedselsysteem minder afhankelijk te maken van eindige grondstoffen, en verschuift het de focus naar een circulaire aanpak, gebaseerd op het heropbouwen van natuurlijke ecosystemen.

Meer weten over biologische landbouw? Klik hier.

nutrition-and-the-nutri-score-label

Voeding en het nutriscore-label

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingsetiket dat de voedingswaarde van producten vertaalt naar een eenvoudige code bestaande uit 5 letters met elk een eigen kleur. Consumenten kunnen in één oogopslag zien hoe evenwichtig of onevenwichtig een voedingsproduct is - dat laatste vooral in het geval van bewerkte producten. Nutri-Score stelt consumenten in staat betere en gezondere keuzes te maken en stimuleert tegelijkertijd de voedingsindustrie om gezondere producten te maken. Het systeem wordt aanbevolen door de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoe passen we de Nutri-Score toe?

Bij KRIKET gebruiken we het Nutri-Score-label als kompas tijdens het ontwikkelen van gezonde producten. Ons doel? Lekkere producten maken die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor je lichaam en geest. Alles begint met het krekelpoeder, dat boordevol eiwitten, vezels en vitamines zit. Meer weten over de voedingsvoordelen? Klik hier! We voegen er een heleboel gezonde, voedzame ingrediënten aan toe. Het resultaat: evenwichtige en lekkere producten met Nutri-Score A of B, bedacht om je dag een boost te geven.

Hoe zit het met C, D en E?

De Nutri-Score wordt berekend per 100g of 100ml om de vergelijking tussen producten te vergemakkelijken. Je eet natuurlijk niet altijd 100 gram van een product. Het doel van de Nutri-Score is dan ook niet dat je stopt met het eten van producten met score D of E, want ook deze producten kunnen gezond zijn. Het betekent gewoon dat ons lichaam het niet in die grote hoeveelheden nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan noten, die veel gezonde vetten bevatten. Of ons assortiment Crunchy Crickets, die Nutri-Score D hebben en toch 55% van de zuiverste en meest complete eiwitten bevatten en een echte voedingsbom zijn. Conclusie? Deze producten zijn bedoeld om je maaltijd te vervolledigen of dienen als tussendoortje, en maken in het algemeen deel uit van een evenwichtige voeding.

Meer diepgaande informatie over de Nutri-Score is te vinden op officiële website van het ministerie van Volksgezondheid van de Belgische overheid.

packaging
Verpakkingen

Er wordt tegenwoordig heel veel over verpakkingen gepraat - en dat is geweldig! We moeten de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, spullen zoveel mogelijk hergebruiken en waar mogelijk recycleren. Alleen, als het over verpakkingen gaat, dan blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieuoogpunt niet altijd de verwachte oplossing te zijn. En dus is er helaas behoorlijk wat greenwashing gaande.

Als klein bedrijf met duurzaamheid als kern van onze missie, proberen we alles te doen wat we kunnen en streven we naar voortdurende verbetering. Onze keuzes zijn gebaseerd op de laatste inzichten en innovaties in de verpakkingsindustrie en daar zijn we graag 100% transparant over.

Er wordt tegenwoordig heel veel over verpakkingen gepraat - en dat is geweldig! We moeten de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, spullen zoveel mogelijk hergebruiken en waar mogelijk recycleren. Alleen, als het over verpakkingen gaat, dan blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieuoogpunt niet altijd de verwachte oplossing te zijn. En dus is er helaas behoorlijk wat greenwashing gaande.

Als klein bedrijf met duurzaamheid als kern van onze missie, proberen we alles te doen wat we kunnen en streven we naar voortdurende verbetering. Onze keuzes zijn gebaseerd op de laatste inzichten en innovaties in de verpakkingsindustrie en daar zijn we graag 100% transparant over.

Zo pakken we het aan

– Voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn topprioriteiten. Wij gebruiken alleen verpakkingsoplossingen die een optimale bescherming van ons product garanderen, vanaf onze productielocatie tot het moment dat u de verpakking opent.

– We kwamen tot de conclusie dat, op dit moment, de meest duurzame verpakking voor KRIKET lokaal geproduceerde monomeer polypropyleen zakjes zijn. Deze oplossing zorgt voor het behoud van een hoge voedselkwaliteit, verbruikt minder plastic in vergelijking met conventionele plastic zakjes, bestaat uit één materiaal en is volledig recyclebaar.

– Instructies voor het einde van de levensduur zijn prominent aanwezig op onze verpakkingen, zodat de gebruiker makkelijk het type materiaal kan identificeren en het kan sorteren zoals het hoort.

– We streven naar een holistische benadering: systeemdenken volgens de principes van de circulaire economie.

– Wanneer we kunnen, bieden we de mogelijkheid om onze producten in bulk aan te kopen om de hoeveelheid gebruikte verpakking te verminderen.

– We erkennen dat er geen 'one size fits all'-oplossing is. We blijven up to date en herevalueren voortdurend onze verpakkingsoplossingen. Van zodra we ruimte voor verbetering zien zullen we niet aarzelen.

valusect

Upcycling van zijstromen met ValuSect

Wij geloven dat krekels een cruciale rol kunnen spelen in een circulaire voedseleconomie. Daarom hebben we ons aangemeld voor een subsidie die door de Europese Commissie werd aangeboden om een proefonderzoeksproject op te zetten naar het kweken van krekels op zijstromen uit de retail- of voedingsindustrie. En raad eens? We werden verkozen!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Tijdens ons onderzoek met de Thomas More Hogeschool en Inagro zullen we testen welke soorten voedsel uit de zijstromen de krekels het lekkerst vinden, om zo hun leven lang optimale leefomstandigheden te behouden. Door deze zijstromen te upcyclen, verminderen we niet alleen voedselverspilling, maar produceren we tegelijkertijd ook alternatieve, complete eiwitten van de hoogste kwaliteit. Dat is hoe circulaire economie er in de praktijk uitziet.

Houd onze blog en socials in de gaten om op de hoogte te blijven van ons onderzoek!

consumer-behaviour

Consumentengedrag

Waarom eten we wat we eten? Waarom worden rare waterwezens als oesters en kreeften als een absolute delicatesse beschouwd? En waarom houden we hier in België zo van mosselen met friet?

De waarheid over wat we eten heeft alles te maken met smaak en perceptie. Met nieuwsgierig zijn. Vandaag is 75 procent van het voedsel in de wereld afkomstig van slechts 12 planten en 5 diersoorten, terwijl er nog zoveel meer te ontdekken valt. Weet je nog de laatste keer dat je iets hebt gegeten dat je nog nooit had geprobeerd? Daag jezelf uit en vier de diversiteit van ons eetbare landschap.

Bij KRIKET is dat precies waar we voor gaan. Insecten maken al eeuwenlang deel uit van de culinaire tradities in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met meer dan 2.000 geregistreerde eetbare soorten (en er zijn er nog meer), denken we dat insecten een gigantisch grote bron van onaangeboorde culinaire innovatie zijn.

Daarom werken we samen met HoGent om een ​​‘Insectenbarometer’ op te zetten. We gaan meten hoeveel Belgen al insecten hebben geprobeerd. En, als ze dat hebben gedaan, wat ze ervan vonden. Als ze dat nog niet deden, waarom niet? Hou deze pagina in de gaten en volg onze socials om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

transparency
Transparantie

Bij KRIKET hebben we niets te verbergen. We denken dat een van de problemen van ons huidige voedselsysteem is dat het heel moeilijk is te achterhalen waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.

Daarom hebben we besloten om de oorsprong van alle ingrediënten die we gebruiken te delen.

Als je aan een lokaler alternatief denkt, geef ons zeker een seintje! We proberen het telkens een stapje beter te doen.

PS: Hou onze blog in de gaten. We zullen er verhalen delen over onze krekelboerderij, productie, leveranciers, enz.

Een betere kijk op onze ingrediënten
Een betere kijk op onze ingrediënten
Bars
Ingrediënten Land van herkomst
Hazelnoten Turkije
Agavesiroop Mexico
Pompoenpitten China
Haver EU (Duitsland/Finland/Estland)
Gepofte quinoa Bolivië
Rijstsiroop België
Sesamzaden Ethiopië
Boekweit China
Krekelpoeder Nederland
Hennepzaad China
Lijnzaad China
Pistachenoten Turkije
Chiazaad Brazilië
Chocoladedruppels (fair trade) Frankrijk
Zonnebloempitten China
Pecannoten Mexico
Dadels Tunesië
Zout Portugal
Granola
Ingrediënten Land van herkomst
Havervlokken Nederland
Gepofte quinoa TBC
Krekelpoeder Nederland
Zonnebloempitten Bulgarije
Pompoenpitten China
Lijnzaad Kazachstan
Sesamzaad Uganda
Chiazaad TBC
Agavesiroop Mexico
Zonnebloemolie EU
Hazelnoten Turkije
Ahornsiroop Canada
Cacaopoeder TBC
Chocoladedruppels (fair trade) Frankrijk
Dadels Tunesië
Kokosnootpoeder Indonesië / Filippijnen
Pecannoten Mexico
Zout TBC
Speculooskruiden TBC
Krokante Krekels
Ingrediënten Land van herkomst
Krokante krekels Nederland
Kruiden Nederland
Krekelpoeder
Ingrediënten Land van herkomst
Krekelpoeder Nederland

Wij zijn helemaal voor duurzaamheid

Verpakkingen Verpakkingen Als het over verpakkingen gaat, blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieu...
Nutri-Score Nutri-Score We gebruiken het Nutri-Score-label als kompas tijdens het ontwikkelen van gezond...
Waarom biologisch? Waarom biologisch? Het is niet altijd duidelijk wat de echte voordelen van biologisch voedsel zijn....