Wij zijn helemaal voor duurzaamheid

Het eten van krekels klinkt misschien een beetje raar, maar wij geloven dat krekels een heel erg slimme eiwitbron zijn. Door heerlijke en biologische producten op basis van krekels te maken, willen we bijdragen aan een duurzamere samenleving: een samenleving waarin jezelf verwennen ook goed is voor de planeet en voor je gezondheid.

We zijn nu officieel een B Corp!

We zijn nu officieel
een B Corp!

Maar wat betekent dat eigenlijk?

We lichten het even toe. Het is zo simpel als A - B - C...

B Corp is een bedrijfscertificering waarbij de B staat voor Benefit. Want we hebben heel wat voordelen te delen met iedereen die betrokken is bij onze missie!

Iedereen? Yes.

B-corporaties geloven dat bedrijven voor meer dan alleen zichzelf en hun aandeelhouders moeten werken - het moet voor iedereen werken. Eigenlijk is B Corp de enige bedrijfscertificering ter wereld die de volledige sociale en milieuprestaties van een bedrijf op een holistische manier meet. Gecertificeerde bedrijven zijn wettelijk verplicht te voldoen aan "de hoogste normen van gecontroleerde sociale en milieuprestaties, publieke transparantie en wettelijke aansprakelijkheid om winst en doel in evenwicht te brengen". Eenvoudig gezegd gebruiken B Corps hun bedrijf als een kracht voor positieve impact. In plaats van enkel te vermijden om een negatieve impact te hebben, zijn B Corps voortdurend op zoek naar manieren om goed te doen... en steeds beter.

De kracht van een bedrijf aanwenden om een betere wereld te creëren

Dat is waar het allemaal om draait. Omdat bedrijven samen met overheden en non-profits kunnen bijdragen aan een betere wereld. Samen zijn we in staat de manier waarop de wereld werkt te veranderen, op elke denkbare manier. Met de B Corp-certificering kunnen bedrijven en consumenten een lijn in het zand trekken en vaststellen welke milieu- en sociale normen bedrijven moeten nastreven om een positieve impact te hebben op de wereld om hen heen. De B Corp-beweging groeit snel. Momenteel zijn er ongeveer 6.100 B Corps wereldwijd. En raad eens, KRIKET is nu één van hen. Woohoo!

Waarom hebben wij ervoor gekozen om een B Corp te worden?
Omdat wij geloven dat een beter bedrijf de norm moet zijn, niet de uitzondering. KRIKET is eerst en vooral een changemaker. We willen ons voedselsysteem duurzamer maken door voedsel op basis van insecten te mainstreamen. En ten tweede verkopen we gezonde snacks & ontbijt om deze missie te bereiken. Zo hebben we ’t vanaf dag 1 gedaan. Het zit in ons DNA. En nu hebben we de stempel om het te bewijzen. We willen onze boodschap met zoveel mogelijk mensen delen. We proberen een zo groot mogelijk publiek in te lichten over de voordelen van deze alternatieve eiwitbron en gezonde voeding in het algemeen, voor je lichaam en de planeet. Alles staat in het teken van onze klanten en samen met hen willen we een voortrekkersrol spelen om van voeding op basis van insecten het nieuwe normaal te maken. Daarnaast is deze missie verwerkt in elke stap van ons besluitvormingsproces, elke dag opnieuw. Van het werken met lokale leveranciers en het kiezen van duurzame verpakkingen, tot onze lange termijn bedrijfsdoelstellingen en onze interne ethische richtlijnen.

Wat is de volgende stap voor KRIKET?

Sterker en beter! We zijn verre van perfect en kunnen nog op heel veel vlakken progressie maken. Perfect is de vijand van beter, dus we verbinden ons ertoe om de komende jaren vooruitgang te blijven boeken in alles wat we doen. Een B Corp zijn is nooit vanzelfsprekend. Elke 3 jaar gaan we door een hercertificeringsproces om te controleren of we voldoen aan onze eigen normen, en om te zien hoe we meer voordelen kunnen creëren voor onze stakeholders.

Klaar om ons B Corp traject mee te volgen? Let’s go!

nutrition-and-the-nutri-score-label

Voeding en het nutriscore-label

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingsetiket dat de voedingswaarde van producten vertaalt naar een eenvoudige code bestaande uit 5 letters met elk een eigen kleur. Consumenten kunnen in één oogopslag zien hoe evenwichtig of onevenwichtig een voedingsproduct is - dat laatste vooral in het geval van bewerkte producten. Nutri-Score stelt consumenten in staat betere en gezondere keuzes te maken en stimuleert tegelijkertijd de voedingsindustrie om gezondere producten te maken. Het systeem wordt aanbevolen door de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoe passen we de Nutri-Score toe?

Bij KRIKET gebruiken we het Nutri-Score-label als kompas tijdens het ontwikkelen van gezonde producten. Ons doel? Lekkere producten maken die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor je lichaam en geest. Alles begint met het krekelpoeder, dat boordevol eiwitten, vezels en vitamines zit. Meer weten over de voedingsvoordelen? Klik hier! We voegen er een heleboel gezonde, voedzame ingrediënten aan toe. Het resultaat: evenwichtige en lekkere producten met Nutri-Score A of B, bedacht om je dag een boost te geven.

Hoe zit het met C, D en E?

De Nutri-Score wordt berekend per 100g of 100ml om de vergelijking tussen producten te vergemakkelijken. Je eet natuurlijk niet altijd 100 gram van een product. Het doel van de Nutri-Score is dan ook niet dat je stopt met het eten van producten met score D of E, want ook deze producten kunnen gezond zijn. Het betekent gewoon dat ons lichaam het niet in die grote hoeveelheden nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan noten, die veel gezonde vetten bevatten. Of ons assortiment Crunchy Crickets, die Nutri-Score D hebben en toch 55% van de zuiverste en meest complete eiwitten bevatten en een echte voedingsbom zijn. Conclusie? Deze producten zijn bedoeld om je maaltijd te vervolledigen of dienen als tussendoortje, en maken in het algemeen deel uit van een evenwichtige voeding.

Meer diepgaande informatie over de Nutri-Score is te vinden op officiële website van het ministerie van Volksgezondheid van de Belgische overheid.

packaging
Verpakkingen

Er wordt tegenwoordig heel veel over verpakkingen gepraat - en dat is geweldig! We moeten de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, spullen zoveel mogelijk hergebruiken en waar mogelijk recycleren. Alleen, als het over verpakkingen gaat, dan blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieuoogpunt niet altijd de verwachte oplossing te zijn. En dus is er helaas behoorlijk wat greenwashing gaande.

Als klein bedrijf met duurzaamheid als kern van onze missie, proberen we alles te doen wat we kunnen en streven we naar voortdurende verbetering. Onze keuzes zijn gebaseerd op de laatste inzichten en innovaties in de verpakkingsindustrie en daar zijn we graag 100% transparant over.

Zo pakken we het aan

– Voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn topprioriteiten. Wij gebruiken alleen verpakkingsoplossingen die een optimale bescherming van ons product garanderen, vanaf onze productielocatie tot het moment dat u de verpakking opent.

– We kwamen tot de conclusie dat, op dit moment, de meest duurzame verpakking voor KRIKET lokaal geproduceerde monomeer polypropyleen zakjes zijn. Deze oplossing zorgt voor het behoud van een hoge voedselkwaliteit, verbruikt minder plastic in vergelijking met conventionele plastic zakjes, bestaat uit één materiaal en is volledig recyclebaar.

– Instructies voor het einde van de levensduur zijn prominent aanwezig op onze verpakkingen, zodat de gebruiker makkelijk het type materiaal kan identificeren en het kan sorteren zoals het hoort.

– We streven naar een holistische benadering: systeemdenken volgens de principes van de circulaire economie.

– Wanneer we kunnen, bieden we de mogelijkheid om onze producten in bulk aan te kopen om de hoeveelheid gebruikte verpakking te verminderen.

– We erkennen dat er geen 'one size fits all'-oplossing is. We blijven up to date en herevalueren voortdurend onze verpakkingsoplossingen. Van zodra we ruimte voor verbetering zien zullen we niet aarzelen.

valusect

Upcycling van zijstromen met ValuSect

Wij geloven dat krekels een cruciale rol kunnen spelen in een circulaire voedseleconomie. Daarom hebben we ons aangemeld voor een subsidie die door de Europese Commissie werd aangeboden om een proefonderzoeksproject op te zetten naar het kweken van krekels op zijstromen uit de retail- of voedingsindustrie. En raad eens? We werden verkozen!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Tijdens ons onderzoek met de Thomas More Hogeschool en Inagro zullen we testen welke soorten voedsel uit de zijstromen de krekels het lekkerst vinden, om zo hun leven lang optimale leefomstandigheden te behouden. Door deze zijstromen te upcyclen, verminderen we niet alleen voedselverspilling, maar produceren we tegelijkertijd ook alternatieve, complete eiwitten van de hoogste kwaliteit. Dat is hoe circulaire economie er in de praktijk uitziet.

Houd onze blog en socials in de gaten om op de hoogte te blijven van ons onderzoek!

consumer-behaviour

Consumentengedrag

Waarom eten we wat we eten? Waarom worden rare waterwezens als oesters en kreeften als een absolute delicatesse beschouwd? En waarom houden we hier in België zo van mosselen met friet?

De waarheid over wat we eten heeft alles te maken met smaak en perceptie. Met nieuwsgierig zijn. Vandaag is 75 procent van het voedsel in de wereld afkomstig van slechts 12 planten en 5 diersoorten, terwijl er nog zoveel meer te ontdekken valt. Weet je nog de laatste keer dat je iets hebt gegeten dat je nog nooit had geprobeerd? Daag jezelf uit en vier de diversiteit van ons eetbare landschap.

Bij KRIKET is dat precies waar we voor gaan. Insecten maken al eeuwenlang deel uit van de culinaire tradities in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met meer dan 2.000 geregistreerde eetbare soorten (en er zijn er nog meer), denken we dat insecten een gigantisch grote bron van onaangeboorde culinaire innovatie zijn.

Daarom werken we samen met HoGent om een ​​‘Insectenbarometer’ op te zetten. We gaan meten hoeveel Belgen al insecten hebben geprobeerd. En, als ze dat hebben gedaan, wat ze ervan vonden. Als ze dat nog niet deden, waarom niet? Hou deze pagina in de gaten en volg onze socials om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

transparency
Een betere kijk op onze ingrediënten

Wij zijn helemaal voor duurzaamheid

Verpakkingen Verpakkingen Als het over verpakkingen gaat, blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieu...
Nutri-Score Nutri-Score We gebruiken het Nutri-Score-label als kompas tijdens het ontwikkelen van gezond...
Waarom biologisch? Waarom biologisch? Het is niet altijd duidelijk wat de echte voordelen van biologisch voedsel zijn....