Je bent al op de juiste plaats. België: in alle Bio-Planet en AS Adventure winkels. In geselecteerde Färm- en Aveve-winkels. Nederland: alle Ekoplaza-winkels. En daarnaast: in heeeel veel andere winkels. Kijk op onze dealerpagina om het dichtstbijzijnde KRIKET-verkooppunt te vinden.
FAQ
Omdat het gewoon heel slim is om te doen. Het is enorm voedzaam, het is een van de meest duurzame en efficiënte eiwitbronnen die er bestaan, en het is heerlijk. Lees hier hierhet volledige verhaal.
Hoewel wereldwijd meer dan 2.000 insectensoorten als eetbaar zijn geïdentificeerd, mogen in Europa op dit moment slechts 3 insectensoorten voor menselijke consumptie worden verkocht: meelwormen, sprinkhanen en krekels. Voor ons onderscheiden krekels zich door hun verfijnde smaak, omdat het sterke diertjes zijn met een hoge weerstand tegen ziektes en omdat ze een hoger eiwitgehalte hebben dan de andere twee.
Topchefs met gevoelige smaakpapillen omschrijven ze als subtiel, een beetje nootachtig en met een vleugje umami. Maar de beste manier om erachter te komen, is natuurlijk door zelf te proeven.
Deze vraag is van toepassing op de bars en de granola. Eerst en vooral zijn onze producten ontworpen om de allereerste keer krekels proeven zo toegankelijk mogelijk te maken. Onze missie is om de drempel zo laag mogelijk te maken voor mensen die nog nooit krekels geproefd hebben. De tweede reden is voornamelijk bureaucratisch. Omdat de bars en granola het biologisch certificaat hebben, en omdat krekels nog geen biologisch certificaat kunnen krijgen door het (voorlopig) gebrek aan een wettelijk kader, kunnen we maximum 5% krekelpoeder toevoegen zonder ons biologisch label kwijt te spelen. Maar laat je niet vangen, 5% is gelijk aan 20 krekels in één reep!
Plastic is gemaakt van fossiele brandstoffen, wat betekent dat het zeker een deel van het probleem is als we klimaatverandering succesvol willen bestrijden. Het combineert echter veel kwaliteiten die moeilijk samen te vinden zijn in andere verpakkingsoplossingen. Het houdt KRIKET-producten heel lang vers en veilig om te eten. Daarom helpt het tegen voedselverspilling. Het is ook een sterk materiaal, dus volgens de duurzame mantra ‘verminderen - hergebruiken - recyclen’ stelt het ons in staat om de hoeveelheid verpakking die we gebruiken te minimaliseren. Hierdoor hebben onze verpakkingen een lagere CO2-impact dan bijvoorbeeld een papieren alternatief. Dat gezegd zijnde, indien er op een dag een haalbaar en beter alternatief beschikbaar is, zullen we geen seconde aarzelen om hiervoor te kiezen.
De repen worden geproduceerd in Deinze, nabij Gent, België. De granola wordt met veel liefde handgebakken door het KRIKET-team in Halle, nabij Brussel, België.
We kopen onze krekels bij Albinsecta, een fantastische familiale krekelboerderij in Werkhoven, nabij Utrecht in Nederland.
We zijn ervan overtuigd dat krekels op de krekelboerderij niet lijden, integendeel. Ze krijgen alle ruimte die ze nodig hebben om te groeien. De krekels groeien in open dozen met voldoende donkere hoekjes waarin ze zich graag verstoppen. Ze zijn koudbloedig, wat betekent dat ze in een soort van winterslaapstand gaan zodra de temperatuur daalt. Wanneer de temperatuur tot een bepaald punt wordt verlaagd, eindigt hun leven pijnloos.
Dat is volledig jouw eigen beslissing, en het zal waarschijnlijk samenhangen met het antwoord op de vraag waarom je überhaupt vegetariër of veganist bent geworden. Ben je gestopt met het eten van vlees omdat je op zoek bent naar een ecologische eiwitbron, dan zijn krekels wellicht een slimme keuze. Als je je zorgen maakt over dierenwelzijn, is het belangrijk om te vermelden dat er sterke aanwijzingen zijn dat insecten geen pijn ervaren zoals wij, en dat de krekels op de krekelboerderij respectvol worden behandeld. Als je dierlijk voedsel liever vermijdt, laten we je zelf de grens trekken tussen insecten, vogels, zoogdieren, enzovoort. Wat voor ons het belangrijkst is: denk na over wat je eet en waarom, of waarom niet.
Krekels hebben een klimaatvoetafdruk die vergelijkbaar is met planten. Ze stoten heel weinig broeikasgassen uit, nemen heel weinig land in en verbruiken heel weinig water en voer om eiwitten van de hoogste kwaliteit te produceren.
We kopen onze ingrediënten zo lokaal mogelijk in. En als we moeten kiezen tussen ingrediënten, is de oorsprong een van de belangrijkste parameters waar we naar kijken, naast kwaliteit en smaak. Voor sommige ingrediënten, zoals agavesiroop of sesamzaad, is lokale inkoop helaas niet mogelijk, maar we kunnen met trots zeggen dat onze belangrijkste ingrediënten (krekels, havervlokken, noten) afkomstig zijn uit Europa en uit Turkije.
Het lezen en begrijpen van voedseletiketten kan moeilijk zijn. Daarom hebben enkele slimme mensen het Nutriscore-label uitgevonden, dat je eigenlijk in 1 seconde vertelt of een bepaald voedingsproduct een (eerder) lage / hoge voedingswaarde heeft. Vind er hier meer informatie over.
Neen, dat zijn ze niet. Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt en / of schaaldieren kunnen allergisch zijn voor krekels.
We zijn 99% zeker dat het krekelpoeder dat we gebruiken glutenvrij is, maar we claimen het niet omdat er nog steeds een kans van 1% is dat het krekelpoeder een zeer kleine hoeveelheid gluten bevat via het voeder dat de krekels eten. Als je een hoge glutenintolerantie hebt, is het beter om op veilig te spelen en ze te vermijden. Als je een lage intolerantie hebt, zou het oké moeten zijn.
Wanneer je zin hebt in een gezonde snack of maaltijd! De KRIKET granolas worden uiteraard vaak gegeten als een vezelrijk ontbijt om de dag een kickstart te geven, maar het kan ook perfect tijdens / na de lunch, om 16.00 uur of als klein dessertje na het avondeten. Hetzelfde geldt voor de repen: telkens wanneer je voelt dat je lichaam een energieboostje nodig heeft. Tenslote zijn de knapperige krekels een fantastische aperosnack, als topping op je favoriete gerecht of tussendoortje voor onderweg.
Krekels barsten letterlijk van de proteïne!
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn aanwezig in elke cel in je spieren, botten, hersenen, huid, haar en nagels.
Lees alles over het verhaal van onze oprichters
Het KRIKET verhaal is niet vandaag begonnen. We go way back!